Blogi: Totuuden hetki – eli miten parhaiten valmistautua suureen muutokseen

20.02.2018

Käynnistynyt vuosi, tai osittain kahden vuoden jakso, merkitsee monella tapaa loppuliukumaa kohti suuria muutoksia työllistämispalveluissa. Maakunta- ja kasvupalvelumalleja rakennetaan kovaa kyytiä ja edelleen ilma tuntuu olevan sakeana kysymyksistä. Mitä allianssimalli oikein tarkoittaa? Mikä on yritysten, mikä järjestöjen rooli tulevassa palvelukonseptissa? Miten taataan palvelut myös eniten tukea tarvitseville – ja resurssit, myös taloudelliset, niiden toteuttamiseen? Säilyykö työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (ns. TYP-malli) ja missä muodossa? Viimeksi mainitun osalta työministeri Jari Lindström ainakin lupasi jatkuvuutta ja edelleen kehittämistä viime viikolla Espoon Keilarannassa Työllisyys 2018 – tapahtuman avanneessa puheessaan.

Kasvupalvelut eivät tietenkään ole ainoa kehitteillä oleva asia. OTE-kärkihankkeessa alkaa, hallituskauden mukaisesti, viimeinen toimintavuosi. Esimerkiksi OSKU – Tie työelämään – verkkopalvelussa on odotettavissa vielä suuria kehitysaskelia. Sosiaalisen yrityksen lainsäädäntö on kasvupalvelulain myötä kumoutumassa, mutta eri toimijoiden yhteistyöllä ollaan tähänkin toimintamalliin hakemassa uusia ideoita. Välityömarkkinatoimijat tiivistävät yhteistyötään. Seuraava ponnistus on jo huomenna 21.2. Helsingissä yhteistyössä palkansaajajärjestöjen kanssa järjestettävä Kasvupalveluseminaari. Vuoden aikana välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmä tulee entistä näkyvämmin nostamaan esille omia avauksiaan ja ehdotuksiaan työllisyyspalvelujen kehittämisestä.

Kehittäminen on paitsi tehokkainta, myös monesti mukavinta silloin, kun sitä pääsee toteuttamaan yhteistyössä. Vielä astetta tehokkaampaa ja kiinnostavampaa on päästä hyödyntämään muualla aikaan saatuja erinomaisia käytäntöjä oman kehittämistyön pohjaksi yhdessä kollegoiden kanssa. Tältä osin vuosi 2018 tulee tarjoamaan erinomaisia mahdollisuuksia pitkin vuotta. Vatesin omien tapahtumien – erityisesti Työllistämisen kehittämispäivät 21.–22.3. Kokkolassa ja 14.–15.11. Helsingissä sekä Vates-päivät 15.–16.5. – lisäksi on tarjolla niin kotimaisia (esimerkiksi Valtakunnalliset työpajapäivät 18.-19.4. Jyväskylässä ja M/S SOSTE koulutus- ja verkostoitumisristeily 9.-10.10.) kuin kansainvälisiäkin tapahtumia. Viimeksi mainituista haluan nostaa esille Workability Internationalin kansainvälisen konferenssin 28.–30.5. Tukholmassa ja Social Firms Europe Cefecin vuosiseminaarin 12.–14.9. Tukholma-Helsinki-välisellä Viking Linen risteilyllä. Kannattaa merkitä päivämääriä muistiin!

Jukka Lindberg, kehittämispäällikkö
Vates-säätiö sr